Menu

Computer problemen? Meld het direct

Dan lossen wij uw probleem snel voor u op

Meld probleem of Neem contact op

WiFi optimalisatie en beveiliging

WiFi is prachtig, geen gezeur meer met kabels trekken en al je apparaten, zoals laptop, tablet, smartphone, smart-tv en spelcomputer hebben overal in huis internet.

En makkelijk, via de tablet ons energieverbruik of energieopbrengst bekijken, de verlichting of wasmachine bedienen, enz..

Tenminste... zo hoort het te zijn, want meestal is het WiFi signaal niet goed genoeg om op alle plaatsen in huis of kantoor een goed bereik te hebben.

 

Mogelijke oorzaken

Locatie modem / router. Meterkast is niet de meest ideale plaats (ondanks de aanbeveling van providers)

  • Meerdere 2.4 Ghz routers in de buurt
  • Radiatoren en vloerverwarming
  • Magnetron, Weerstations, IP Camera's, draadloze schakelaars, Babyfoons, enz..
  • Water (vochtige muren, kelders, aquarium, regen, vochtig hout)
  • Gewapend beton (vloeren, muren, steunpilaren)
  • Metaal (muren, airco, deuren, kasten, gewapend beton)
  • Spiegels (gang, slaapkamer, toiletten, badkamers)
  • Marmer (binnen/buiten muren, vloeren)
  • Grote groepen mensen
  • Veiligheidsglas (draadglas)
  • Slechte antenne (WLAN adapter, smartphone)
  • Verouderde hard- of software
  • Slechte of geen WiFi beveiliging

 

Last van de buren

Het gebruik van WiFi de afgelopen jaren sterk toegenomen, waardoor we ook steeds vaker last hebben van storingen door het WiFi gebruik van de buren.

De meeste modems / routers maken nog gebruik van de 2,4 GHz-band (was goedkoper dan 5 GHz) met slechts 13 WiFi frequenties, ook wel kanalen genoemd die elkaar ook kunnen overlappen. Wanneer de buren gebruik maken van hetzelfde kanaal als u, dan geldt het recht van de sterkste.

Is de zender van de buren sterker, dan ervaart u een slechte verbinding en kan het draadloze signaal zelfs volledig wegvallen.

En het probleem met WiFi interferentie op de 2,4 GHz-band zal de komende tijd alleen maar toenemen, want vol is vol.

 

5 GHz-band gebruiken?

Indien u een modem / router heeft waarbij ook 5 Ghz frequentie aanwezig is, dan kan het een overweging zijn om hier ook gebruik van te gaan maken.

Want als meer mensen de veel minder drukke 5GHz-band zouden gaan gebruiken, komt dit natuurlijk ook ten goede van de 2,4GHz-band.

Maar het is ook mogelijk om zowel de 2,4 GHz-band als de 5 GHz-band gelijktijdig te gebruiken. Zo wordt de bandbreedte verdeeld.

 

Voor het gebruik van de 5GHz frequentie is het echter wel noodzakelijk dat draadloze apparaten dit ook ondersteunen, wat helaas nog niet altijd het geval is. 

Maar de meeste draadloze apparatuur die de laatste jaren op de markt zijn gekomen, kan zowel op de 2.4GHz als de 5GHz frequentie werken.

 

Het voordeel van de 5 GHz-band ten opzichte van 2.4 GHz-band is dat er op deze frequentie geen storing is van andere apparatuur. 

Op de 2.4 GHz-band kunnen andere apparaten, zoals bluetooth, babyfoons, magnetrons, alarmsystemen en draadloze audio apparatuur, storingen veroorzaken.

Op de de 5 GHz-band is het minder druk en de frequentie die gebruikt wordt loopt van 5.1 tot 5.8 GHz en zijn er 23 kanalen die elkaar niet overlappen.

Een nadeel van de 5 GHz-band is het beperkte bereik. 

Deze hogere frequentie kan minder lange afstanden overbruggen en heeft meer moeite om door muren en plafonds heen te komen.

 

WiFi beveiliging

Het mag duidelijk zijn dat het ook erg belangrijk is om uw WiFi netwerk goed te beveiligen, zodat er geen onbekenden en eventueel kwaadwillende op uw netwerk kunnen komen.

Desondanks komt DigiWaard nog steeds veel onbeveiligde netwerken tegen of netwerken die zijn beveiligd met het WEP algoritme, dat zo eenvoudig is te kraken dat het niet meer als beveiliging kan worden gezien en sommige gebruiken nog WPA.

Alleen het gebruik van een WPA2 beveiliging voldoet momenteel aan de huidige beveiligingsstandaarden !

Maar dan alleen als u ook niet het standaard SSID en Wachtwoord van de leverancier gebruikt (zie onderstaand onderzoek).

 

"Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben de wachtwoorden van de meest gangbare routers in Nederland gekraakt. 

Ze ontdekten dat het wachtwoord, dat standaard op de router is ingesteld door de fabrikant of internetprovider, een variant is van het netwerkadres of het serienummer. 

Daardoor zijn de routers kwetsbaar. Iedereen die gebruik maakt van een router van KPN, Tele2 en Ziggo en het standaard WiFi-wachtwoord gebruikt doet er verstandig aan het wachtwoord aan te passen. 

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit is gebleken dat het wachtwoord niet volstrekt willekeurig is maar gebaseerd is op het mac-adres of het serienummer van de router."

Bron : Nieuwsuur 10 augustus 2015

 

Maar er zijn nog meer zaken die beveiligd dienen te worden!

"Honderden Nederlandse beveiligingscamera's zijn online door iedereen te bekijken.

En het is niet alleen mogelijk om bij bedrijven en particulieren te gluren, veel camera's zijn ook op afstand te bedienen.

Het gaat dan om zogenaamde IP-camera's die bedrijven en particulieren ophangen.

Het zijn dus eigenlijk privé-camera's die verbonden zijn met internet.

Omdat deze camera's niet voldoende zijn beveiligd, kan iedereen de beelden zien."

Bron : Radar 28 september 2015

 

Komt u er zelf niet uit

DigiWaard heeft ruim 15 jaar ervaring met draadloze netwerken en kan u helpen bij het optimaliseren en beveiligen van uw bestaande WiFi netwerk.

Maar u kunt ook bij ons terecht voor het opzetten van een WiFi netwerk of installeren van WiFi apparaten.

Wij gebruiken voor het verbeteren en het opzetten van netwerken alleen semi-professionele en professionele apparatuur, wel wat duurder maar een stuk beter.

Close